×

Megkezdődött az új Qashqai gyártása Európában

Blog

Európa legkeresettebb crossover modellje prémium fejlesztéseken esett át

SUNDERLAND, EGYESÜLT KIRÁLYSÁG (2017. június 12.) – A mai napon megkezdődött az új Nissan Qashqai gyártása. Európa legkeresettebb crossoverjének legújabb változata prémium formatervvel, technológiával és a teljesítményt is érintő fejlesztésekkel érkezik.

A modell fejlesztései négy területre koncentrálódik: megújult külső formaterv, még magasabb szintű minőséget képviselő belső tér, továbbfejlesztett vezetési élmény, valamint új Nissan Intelligent Mobility technológiákkal is rendelkezik az új Qashqai.

Jövő év tavaszától elérhető lesz a Qashqai-hoz a ProPILOT önvezető rendszer is, mely autópályán sávváltás nélkül képes a kormány, a gáz és a fék kezelésére, még sűrű forgalomban és nagy sebességű haladás esetén is.

Ezek a jelentős fejlesztések alátámasztják és megerősítik a Qashqai pozícióját, mint Európa elsőszámú crossovere. Az új Qashqai a Nissan sunderlandi gyárában készül, nem rég pedig 53 millió font értékű befektetéssel újultak meg a Nissan egyesült királyságbeli gyártólétesítményei, melynek eredményeképpen extra gyártókapacitás érhető el, így a Qashqai egyszerre készülhet a sunderlandi üzem mindkét gyártósorán.

A sunderlandi gyárból folyamatosan gördülnek ki a Qashqai-ok, mely jelenleg a legkeresettebb gépjármű az Egyesült Királyságban, illetve körülbelül 100 európai és nemzetközi piacra exportálják. A Nissan 83 éves európai története során ez a típus érte el a legnagyobb sikert, ma már a teljes brit autógyártás egyötödét a Qashqai teszi ki.

Colin Lawther, a Nissan európai gyártással, ellátási lánc menedzsmenttel és beszerzéssel foglalkozó alelnöke a következőket nyilatkozta: „A Nissan Qashqai az eredeti városi crossover, amely továbbra is magabiztosan vezeti a szegmensét.

A Qashqai bevezetése óta eltelt egy évtizedben több mint 2,8 millió darabot készítettünk Sunderlandben, miközben az üzem korábban nem látott, rekord termelési számokat ért el. Prémium megoldásainak és az új Nissan Intelligent Mobility technológiáknak köszönhetően ez a modell új fejezetet indít a Qashqai és gyárunk történetében is.”

A Nissan egyesült királyságbeli tervezőközpontjában (Paddington, London), műszaki központjában (Cranfield, Bedfordshire), gyártóüzemében (Sunderland, Tyne and Wear), illetve értékesítési és marketing központjában (Maple Cross, Hertfordshire) immár több mint 40 000 ember dolgozik. A Nissan több mint 4 milliárd fontot fektetett ezekbe a létesítményekbe, és évente további 3 milliárd fontot invesztál a brit gazdaságba a beszállítókon, a szolgáltatókon és a bérkifizetéseken keresztül.

A Qashqai mellett a teljesen elektromos LEAF, a Juke crossover és a prémium Infiniti Q30 és QX30 modellek is készülnek a Nissan sunderlandi gyárában. Sunderland a legnagyobb gyártóüzem az Egyesült Királyság autógyártásának történetében: a több mint 30 éve sikeresen működő üzemben a tavalyi év során 507 436 jármű készült.

A Qashqai első generációjának értékesítése 2007-ben kezdődött meg. A legújabb változat pedig jelentős előrelépést jelent a 2014-ben bemutatott második generációhoz képest. A következő hónapban egész Európában megkezdődik az értékesítése. A Nissan 2016. októberében bejelentette, hogy a teljesen megújult, 3. generációs Qashqai is Sunderlandben készül.