A világ legjobb motorja hajtja az új Nissanokat

Blog

A Nissan ugyanis megkapta a 2022-es Wards 10 legjobb motorok és hajtásrendszerek díját VC-Turbo motorjáért.

A Nissan 1,5 literes, benzinmotorját, az autóipar egyik legrangosabb kitüntetésével ismerték el. Ez a motor az innovatív e-Power hajtáslánc belső égésű komponenseként, illetve önmagában is megtalálható az új generációs Nissan modellekben.
2022-ben a Wards zsűrije 29 vadonatúj, vagy nagymértékben továbbfejlesztett motort tesztelt a mindennapi élet ritmusának megfelelően. Az értékelési szempontok között szerepelt a lóerő, a nyomaték, a zaj, az üzemanyag-fogyasztás, az összehasonlító specifikációk és az új technológia használata.

A csaknem százéves múltra visszatekintő Ward's AutoWorld folyóirat 1994 óta minden évben megválasztja az év tíz legjobb autómotorját. A díjat a Nissan nevében Yorihisa Tsuchiya, az erőátviteli főmérnök vette át, aki a következőket mondta: „Ez a motor a Nissannál a több évtizedes fejlesztés csúcspontja, és nagyon büszke vagyok arra, hogy a nevükben vehettem át ezt a díjat Wardstól. Reméljük, hogy a VC-Turbo motor még jobbá teszi a vezetést ügyfeleink számára a világ számos piacán.”
A Nissan idei győztes motorjának legfőbb megkülönböztető jegye a változó sűrítési viszony, amit a dugattyúk főtengelyhez viszonyított helyzetének módosításával ér el. A motor kis terhelésnél magas sűrítéssel, takarékosan üzemel, ha viszont nagy gázt adunk, szempillantás alatt átáll alacsony sűrítésű üzemre, így nagyobb teljesítmény kifejtésére képes.

A motor működését az alábbi videó szemlélteti:



A díjazott erőforrás ennek a motornak a háromhengeres változata, amely az új Qashqai és X-Trail autókban is helyet kaphatott, többek között a kompaktabb kialakítása és alacsonyabb gyártási költségei miatt.

A Qashqai e-Power esetében az elektromotor teljesítménye: 140 kW (190LE) 330 Nm, az X-Trail e-Power-nél az elsőkerék meghajtású változatban egy darab elektromotor 150 kW (204LE) 330 Nm, az összkerék meghajtás esetében (e-4ORCE) pedig két darab (első 150 kW + hátsó 100 kW) elektromotor birkózik meg az út viszontagságaival.

Rendszerteljesítmény:
157 kW (213 LE) 330 + 195 Nm. Mindkét modellnél a Nissan saját fejlesztésű, változó sűrítési viszonyú VC-Turbo 116 kW (158 LE) motorja gondoskodik a villanymotort tápláló akkumulátor töltéséről.

A Nissan Centrumban mindkét modell megtekinthető és kipróbálható ez a forradalmi hajtáslánc mindhárom kombinációja. Nem kell kompromisszumot kötnie a sportos, dinamikus vezetés és a gazdaságos autózás között!

Szakértő kollégáink állnak rendelkezésre hétköznapokon 8-18 óra között, illetve hétvégén 9-13 óra között.

Forrás: Nissannews