NISSAN LEAF

Hatótávolság és töltési módok

a piacvezető 100% elektromos autó

AZ ÖN VEZETÉSI STÍLUSÁRA TERVEZVE

EGY TÖLTÉSSEL EGÉSZ NAP

A Nissan LEAF a mindennapi életben történő használatra lett tervezve. Autópályán, klímaberendezés használata mellett a 24 kWh-s modellel 100–160 km közötti, a 30 kWh-s modellel 125–200 km közötti távolságot tehet meg.* Ez a legtöbb esetben bőven elég a napi használathoz. A Nissan LEAF emellett mindent biztosít Önnek ahhoz, hogy a töltésekből a legtöbbet hozza ki. Ezek közé tartoznak az energiatakarékos vezetési módok, illetve a kombinált műszeregység, amelyről leolvasható többek között az elhasznált/visszanyert energiamennyiség, az akkumulátor töltöttségi szintje, valamint a töltési idő.
*Becsült hatótávolság, mérsékelt használat mellett. A tényleges hatótávolság a vezetési stílustól, az útviszonyoktól, külső hőmérséklettől és a klímaberendezés használatától függően változhat.

MILYEN MESSZE MEHETEK?

A Nissan LEAF egy sor hatótávolság-növelő funkciót kínál, hogy Ön még tovább maradhasson az úton. Minden egyes töltés akár 250 kilométer megtételére elegendő. Jóllehet, az új 30 kWh-s Nissan LEAF innovatív technológiájának köszönhetően maximalizálja a hatótávolságot, ezt azonban befolyásolja az Ön vezetési stílusa, valamint a vezetés körülményei. Mekkora lehet tehát a hatótávolság? Nézzük meg!
4 PÉLDA

1. KÉNYELMES VEZETÉS

2. ELŐVÁROSI KÖZLEKEDÉS EGY KELLEMES NAPON

3. ARASZOLÁS VÁROSI DUGÓBAN, TÉLEN

4. VÁROSON KÍVÜL NAGY MELEGBEN

A fenti példák tájékoztató jellegűek, a tényleges teljesítményre nézve semmilyen garanciát nem jelentenek. A 30 kWh-s Nissan az új európai menetciklus (NEDC) alapján kalkulált maximális hatótávolsága egy teljes töltéssel 250 km. A tényleges hatótávolság a vezetési stílus, útviszonyok, klímaberendezés használata és más, általunk nem befolyásolható tényező függvényében változhat. Vezetés közben a Nissan LEAF CO2-kibocsátása: 0 g.

HOZZA KI A LEGTÖBBET MINDEN EGYES TÖLTÉSBŐL

NINCS LEÁLLÁS

Számos módja van annak, hogy az egyes feltöltésekből a lehető legnagyobb hatótávolságot lehessen elérni. Az egyik módszer, hogy közepes szintre állítjuk be az utastér hőmérsékletét. További megoldás, hogy a töltés alatt kapcsoljuk be a fűtést vagy a légkondicionálót, így előre felmelegített vagy lehűtöt utastérbe ülhetünk be. Ezt okostelefonnal vagy számítógéppel, vagy egyszerűen egy időzítővel lehet beállítani. Elindulást követően az alacsonyabb állandó sebességet tartva maximálisra növelhető a hatótávolság, de ugyanez érhető el ECO vagy B üzemmódban is. Végezetül, minden egyes alkalommal, amikor fékez vagy leveszi a lábát a gázról, a regeneratív fékrendszer az egyébként elvesző energia nagy részét visszatáplálja az akkumulátorba.

ENERGIATERMELÉS VEZETÉS KÖZBEN

A Nissan LEAF regeneratív fékrendszere a fékezés közben elvesztett energia egy részét alakítja át az akkumulátorban tárolható árammá. Magyarán a fékenergia egy része minden egyes fékezésnél visszatöltődik.

ECO ÜZEMMÓD: NÖVELJE HATÓTÁVOLSÁGÁT

Az akkumulátor töltésének leghatékonyabb kihasználása érdekében váltson takarékos (ECO) üzemmódba. Ilyenkor az autó visszavesz a motor és a klímaberendezés teljesítményéből, továbbá hangsúlyosabb lesz a regeneratív fékrendszer, amelyek együtt akár 10 százalékkal is növelhetik a hatótávolságot.

B ÜZEMMÓD: MÉG TÖBB ENERGIA

To increase battery range further, simply activate B Mode. This gives more aggressive regenerative braking.

SZEM ELŐTT AZ AKTUÁLIS HATÓTÁVOLSÁG

Mennyit mehet még a lemerülésig? Egy pillantás a műszeregységre, és máris megvan a válasz. A kijelzőn megjelenített – és az Ön energiafogyasztása, illetve vezetési stílusa alapján rendszeresen frissített – sávok jelzik, mekkora a még elérhető hatótávolság.

A PILLANATNYI TELJESÍTMÉNY NEM TITOK

Ezzel az egyszerű teljesítménymérővel könnyű szemmel tartani a fogyasztást. A balról jobbra felvillanó buborék-ikonok mutatják, mekkora teljesítményt ad le éppen a motor – vagy éppenséggel mennyit termel vissza, köszönhetően a Nissan LEAF regeneratív fékrendszerének.


NISSANCONNECT EV RENDSZER

FOLYAMATOS KAPCSOLAT A NISSAN LEAF-FEL

KAPCSOLAT BÁRHOL, BÁRMIKOR

Az Acenta és Tekna felszereltséggel elérhető innovatív NissanConnect EV rendszer kapcsolatot biztosít autója és okostelefonja, táblagépe vagy számítógépe között, amelynek segítségével távolból is kommunikálhat Nissan LEAF-jével.

OKOSTELEFONRÓL

A NissanConnect EV alkalmazással töltést időzíthet be vagy kezdhet meg, megtekintheti az aktuális töltöttségi szintet és a hátralevő hatótávolságot, illetve töltés közben előre bekapcsolhatja a fűtést vagy hűtést, amellyel az úton energiát takaríthat meg.

TÁBLAGÉPRŐL VAGY SZÁMÍTÓGÉPRŐL

További funkciók, hogy az elektromos autózás egyszerű és élvezetes legyen. Azon kívül, amit az okostelefonjáról is megtehet, számítógépéről megtekintheti a vezetési előzményeket, megtervezheti a legmegfelelőbb útvonalakat, valamint nyomon követheti, hogy mennyire vezet takarékosan más Nissan LEAF-tulajdonosokhoz képest.

Az itt látható képek tájékoztató jellegűek. Egyes esetekben a fényképeken nem a Magyarországon kínált járművek láthatók, és a képek nem egy konkrét modellt, felszereltségi szintet vagy elérhető változatot ábrázolnak. Előfordulhat, hogy a képeken látható jellemzők nem érhetők el.


A TÖLTÉS HÁROM MÓDJA

TÖBBFÉLEKÉPPEN TÖLTHETI AUTÓJÁT

A Nissan LEAF töltése gyerekjáték. Otthon egyszerűen csatlakoztassa egy hálózati aljzathoz, akár egy háztartási gépet. Emellett villámtöltő hálózatunkon belül egyre több olyan töltőállomást talál, ahol mindössze 30 perc alatt töltheti fel Nissan LEAF-jének akkumulátorát 0-ról 80%-ra.

VILLÁMTÖLTÉS – AKÁR 80%-OS TÖLTÉS 30 PERC ALATT

Villámtöltő állomásokon nagyjából 30 perc alatt 80%-ra töltheti fel az akkumulátort. Ideális megoldás, ha éppen úton van, és rá akar tölteni egy keveset.

GYORSTÖLTÉS OTTHON, MINDÖSSZE 4 ÓRA ALATT

Hagyja éjjel tölteni Nissan LEAF-jét: otthoni töltőberendezéssel az akkumulátor nagyjából 8 óra alatt tölthető fel. A választható 6,6 kW-os töltővel ez az idő mindössze 4 órára – az új, nagy teljesítményű 30 kWh-s akkumulátor esetében pedig 5 és fél órára csökkenthető.

DUGJA BE A KONNEKTORBA – FELTÖLTÉS 12 ÓRA ALATT

A Nissan Leaf töltésének legegyszerűbb módja, ha a 10 amperes kábellel hagyományos elektromos hálózatra csatlakoztatjuk. Gyakorlatilag tehát bárhol tölthető, ahol rendelkezésre áll hagyományos konnektor.


TÖLTÉS OTTHON

BENZINKÚT HELYETT

A Nissan LEAF mellett a töltés új értelmet nyer. Csupán dugja autóját a töltőre, és a 24 kWh-s modellel 100–160 kilométert, a 30 kWh-s modellel 125–200 kilométert vezethet*.

OTTHONI TÖLTŐBERENDEZÉS

Ha rendelkezik otthoni töltőberendezéssel, a választható 6,6 kW-os töltővel Nissan LEAF-jét saját garázsában is feltöltheti. Csupán csatlakoztassa rá, és a 24 kWh-os modell akkumulátora nagyjából 4 óra alatt , a 30 kWh-os modellé pedig 5 és fél óra alatt teljesen feltöltődik.

BÁRHOL CSATLAKOZTATHATÓ

A Nissan LEAF-hez hagyományos töltőkábelt is biztosítunk – jól jöhet, ha Önnek nincs otthoni töltőberendezése, vagy éppen úton van és nincs a közelben gyorstöltő állomás. Ugyan a többi módszernél lassabb, de ezzel bárhol töltheti autóját, ahol hagyományos konnektort talál. A Nissan LEAF alapfelszeltségéhez egy további kábel is tartozik, amelyet a nyilvános gyorstöltő állomásokon használhat.

TÖLTÉS AZ ÖN IDŐZÍTÉSE SZERINT

A NissanConnect EV alkalmazással az otthoni töltőberendezést távolról is vezérelheti okostelefonjáról, táblagépéről vagy számítógépéről. Ezzel tehát Ön szabhatja meg, hogy mikor induljon, illetve álljon le a töltés, kihasználva az áramszolgáltatók csúcsidőszakon kívüli, alacsonyabb tarifáit.

*Becsült hatótávolság, mérsékelt használat mellett. A tényleges hatótávolság a vezetési stílustól, az útviszonyoktól, külső hőmérséklettől és a klímaberendezés használatától függően változhat.

OTTHONI TÖLTŐBERENDEZÉS BESZERELÉSE

VARÁZSOLJON TÖLTŐÁLLOMÁST GARÁZSÁBÓL

LEGYEN ÖNNEK IS OTTHONI TÖLTŐBERENDEZÉSE

Ha Otthonába otthoni töltőberendezést szeretne beszereltetni, forduljon a Nissan helyi szolgáltató partneréhez, az EQOS Energie-hez: Ajánlott kiskereskedelmi árak: 270 000 Ft-tól + körülbelül 12 000 Ft szállítási költség. A választott töltő tetszőleges lehet, de az esetek többségében az ajánlott modell az ABL eMH1 Basic (6.9kW) egy 5 méteres type1 kábellel.
*Csak a töltőt tartalmazza
Az itt látható képek tájékoztató jellegűek. Egyes esetekben a fényképeken nem a Magyarországon kínált járművek, tartozékok láthatók, és a képek nem egy konkrét modellt, felszereltségi szintet vagy elérhető változatot ábrázolnak. Előfordulhat, hogy a képeken látható jellemzők nem érhetők el.

TÖLTÉS ÚTKÖZBEN

GYORS FELTÖLTŐDÉS AUTÓJÁNAK

Mivel a nyilvános töltőállomások nagyfeszültségű egyenárammal működnek, ezeken a pontokon a Nissan LEAF nagyon gyorsan – és gyakran ingyen – feltölthető. Ráadásul, mivel a töltőpontok száma napról napra nő, nem is gondolná, hogy milyen messzire juthat egyetlen nap alatt.

VILLÁMTÖLTŐ-CSATLAKOZÓ

A standard csatlakozó mellett balra elhelyezett villámtöltő-csatlakozónak köszönhetően Ön a nyilvános villámtöltő állomásokra is rákötheti autóját, ahol mindössze 30 perc alatt töltheti fel az akkumulátort 80%-ra.


TÖLTŐÁLLOMÁS

HOL A KÖVETKEZŐ ÁLLOMÁS?

A töltőállomás-hálózat gyorsan bővül, hogy ki lehessen szolgálni az utakon közlekedő egyre több elektromos autót.

Az alábbi térképen megtalálhatja az Önhöz legközelebbi töltőpontokat. Ha hosszabb útra indulna, előre megtervezheti útvonalát, így sosem fog töltés nélkül maradni.

TÖLTŐÁLLOMÁSOK


Gyakran Ismátelt Kérdések: ELEKTROMOS AUTÓK

Mekkora a Nissan LEAF hatótávolsága?

A Nissan LEAF hatótávolsága a 30 kWh-s LEAF esetében akár 250 km, a 24 kWh-s Nissan LEAF esetén akár 199 km.

Mennyibe kerül a Nissan LEAF üzemeltetése?

Kb. 600 Ft/100km költséggel üzemeltethető a Nissan LEAF.

Mennyibe kerül a Nissan LEAF?

A LEAF árakról és specifikációkról itt tájékozódhat.

Hogyan történik egy Nissan LEAF feltöltése?

A Nissan LEAF feltölthető villám- vagy gyorstöltő állomáson de akár otthon, 220V-os csatlakozó segítségével is. A legújabb információkért kattintson ide!

Mi a Nissan LEAF fényszórók különlegessége?

A LEAF fényszóróinak áramfogyasztása a hagyományos fényszórók fogyasztásának mintegy 50%-a.

A Nissan LEAF CO2 kibocsátása nulla?

Igen. A belsőégésű motoroktól eltérően a Nissan LEAF hajtáslánca nem termel kipufogógázokat, és a CO2 kibocsátása nulla.

Mennyi idő alatt lehet a LEAF akkumulátorát feltölteni?

A villámtöltő állomáson kevesebb, mint 30 perc alatt 80%-os töltöttségi szint érhető el. A teljes feltöltés otthon 8 órát vesz igénybe, így egy éjszaka bőven elegendő a feltöltéshez.

Lehet megtakarításokat elérni azzal, ha elektromos autóm van?

Az elektromos autók mechanikailag kevésbé bonyolultak, mint a hagyományos benzines autók, így azok pénztárca- és környezetkímélők egyaránt. A LEAF továbbá feljogosít számos jelentős helyi, regionális és országos adómentességre és ösztönző intézkedés követelményeire. Ismerje meg a LEAF tulajdonosok véleményét itt.

Honnan lehet megtudni, hogy milyen szintű a Nissan LEAF-em töltöttsége?

A műszerfalra szerelt monitoron látható a fennmaradó energiaszint és a közelben lévő töltőállomások listája.

Hány személyes a Nissan LEAF?

A Nissan LEAF C-szegmensbeli, közepes méretű csapotthátú autó, amelyben 5 felnőtt kényelmesen elfér.

Miért kell az autómat az ajánlott szervizütemezés szerint szervizeltetni?

Ezzel biztosítható, hogy járműve a lehető legjobb szolgáltatást nyújtja Önnek, és lehetővé teszi, hogy a márkakereskedésünk állapotfelmérést végezzen, és szervizelési javaslatot adhasson, amennyiben bármely elem elhasználódott és cserére szorul. Garanciális igény esetén a szervizelés hiánya esetén sérülhet a garanciafedezet.

Most vásároltam használt Nissant - hogyan írathatom át a gépjármű garanciáját a saját nevemre?

Ha az Ön neve, lakcíme vagy regisztrációs száma megváltozott, vagy ha a gépjármű következő tulajdonosává vált, akkor töltse ki a Garanciatájékoztató hátoldalán található ingyenesen feladható „Változásbejelentő” levelezőlapot

Mik az Európai Garancia feltételek?

Kérjük, tekintse meg a Garanciajegy és szervizkönyv füzetet.

Európai Garancia alatt álló Nissan gépjármű esetén milyen garanciális feltételek vonatkoznak az akkumulátorra?

A gépjárműre vonatkozó garanciafeltételek az akkumulátorra is érvényesek.

Hol találhatom meg az autómra vonatkozóan a megfelelő keréknyomás értékeket?

A Nissan gépjárműre vonatkozóan ajánlott keréknyomás értékek a vezető oldalon az első és hátsó ajtók közötti A-oszlopon található matricán láthatók. Máskülönben megkeresheti a gépjármű kezelési kézikönyvében.

Milyen gyakran esedékes a karbantartása?

A karbantartási periódusa, normál üzemeltetési feltételek esetén 1 év vagy 30.000 km.

Mire való az ECO mód? A hatótáv?

Az ECO módban történő használat, csökkenti az energia fogyasztást, ezáltal – megfelelő vezetési stílussal kombinálva - nővelhető a megtehető kilométerek száma
A fűtés használatakor mennyivel csökken A hatótáv kijelzése, a fűtés bekapcsolásakor a teljes töltés elhasználása mellett történő hatótáv csökkenéssel számol. Amennyiben csak néhány km. megtétele során használjuk a fűtést, a csökkenés nem a teljes hatótávra vonatkozik, hanem csak a megtett út arányában.

Lehetséges-e töltés közben fűteni az autó utasterét?

Amennyiben a töltés során a fűtést bekapcsoljuk, az a megszokott módon működik, viszont az energiát nem a töltendő akkumulátorból, hanem a töltőről (hálozati energia) üzemelteti. Hideg napokon célszerű a hálozati töltő használata mellett felfűteni az autót, mivel a legnagyobb energia szükséglet a felfűtéskor jelentkezik. Ezt követően, menet közben a hőmérséklet fenntartása jóval kevesebb energiát igényel a nagyfeszültségű akkumulátorból, így a hatótáv növelhető. A fentiek a légkondicionáló használatára is ugyanígy vonatkoznak.

Milyen gyakran szükséges ellenőrizni a guminyomásokat?

Milyen gyakran szükséges ellenőrizni a Ha az abroncsok hőmérséklete 25°c-ról, 0°c-ra csökken, a gördülési ellenállás a duplájára nő a gumikeverék karakterisztikijája és a nyomás csökkenése miatt. A nyáron vagy meleg időben beállított guminyomás télen más értéket fog mutatni. Ez a tényező 10%-os csökkenést ereményezhet a megtehető kilométerek számában. A hatótáv növeléséhez ellenőrizze és állítsa be rendszeresen a guminyomást a gyárilag előírt értékre.

Hol található a legközelebbi Nissan márkakereskedés?

A Nissan márkakereskedésekre vonatkozó részletes információk ezen a honlapon találhatók. Ide kattintva azonnal megjelenítheti azokat.

Mi az a dízel részecskeszűrő?

Ez azt jelzi, hogy az Ön Nissan autóját a kipufogógáz kibocsátásra vonatkozó legújabb környezeti szabályozásoknak megfelelően alakítottuk ki. A dízel kipufogógázokkal a légkörbe kerülő apró koromrészecskék mennyiségének korlátozására az Ön autóját dízel részecskeszűrővel szereltük fel. A szűrő a gépjármű kipufogórendszerének részét képezi, és hasonló felépítésű, mint a katalizátor. A dízel részecskeszűrő felfogja és tárolja a dízelmotorban lezajló égés során keletkező szilárd részecskéket vagy kormot. Amikor a szűrőben felhalmozódó korom mennyisége elér egy adott szintet, akkor a mennyiséget csökkenteni kell ahhoz, hogy a szűrő funkcióját továbbra is betölthesse. Ezt a csökkentést regenerációnak hívják, és rendszeresen végre kell hajtani.

Milyen hosszú a Nissan autómon a fékbetét szett élettartama?

Normál működés közben a fékbetétek elhasználódnak - a fékezés során keletkező hő és súrlódás kopáshoz és így elhasználódáshoz vezet. Ezért is hívjuk ezeket „kopó alkatrészeknek”. Az elhasználódás, kopás mértékét számos különböző tényező befolyásolja, beleértve a vezetési stílust, a vezetési szokásokat és a gépjármű típusát. Például a városi vezetés során a fékbetétek nagyobb kopásnak vannak kitéve, mivel a járművezető azokat gyakrabban használja, mint az országúti használat során - például a közlekedési lámpáknál való megálláskor vagy a körforgalmakban. A jármű vontatásra való használata esetén (lakókocsi, utánfutó vagy másik autó vontatásakor egyaránt) is jelentősen megnövekedhet a fékbetétek kopása. Azt is észrevettük, hogy az automata váltós autók fékbetétei hamarabb kopnak, mivel a járművezető nem használhatja ki a motorfékezést a jármű lassítására, és így gyakrabban használja a fékpedált. Mivel a fékbetétek kopását ilyen sok külső tényező befolyásolja, nem lehet „átlagos” várható élettartamot megadni. Kétségkívül, a fékbetétek kopás miatti cseréjére nem vonatkozik a Nissan Európai Garancia. Azonban a fékberendezése élettartamának meghosszabbítása érdekében ajánljuk az eredeti Nissan fékalkatrészek használatát, a fékbetétek és a féktárcsák esetében egyaránt. A Nissan fékalkatrészek az Ön Nissan autójával összhangban kerültek kialakításra, és a lehető legjobb teljesítményt nyújtják.

Hol kaphatok műszaki információkat az autómról?

A hivatalos márkakereskedői hálózatunkon belüli műszaki szakértőink tudnak leginkább műszaki útmutatást adni ügyfeleink számára, és minden Nissan márkakereskedésünknél van ilyen szakértőnk. Ha bármelyikükkel felveszi a kapcsolatot, meg tudják adni az Ön számára szükséges szakvéleményt.

Hogyan tudhatom meg a Nissan autóm kulcskódját?

Minden egyes Nissan gépjármű kulcsa speciális biztonsági kódot kap, ezzel megelőzve, hogy harmadik fél a kulcsokat lemásolhassa. Ezért ha valaki a kulcskódot kéri, annak igazolnia kell, hogy ő az autó tulajdonosa, mielőtt számára a kulcskód kiadásra kerülne. A gépjárműjének kulcskódját a helyi hivatalos Nissan márkakereskedője tudja Önnek megadni. Készüljön úgy, hogy a gépjárműre vonatkozó tulajdonjogát a gépjármű törzskönyvével (V5) vagy az eredeti adás-vételi dokumentumokkal igazolni tudja.

Miért tér el az autóm üzemanyag-fogyasztása a brosúrában szereplő értéktől?

Az 1999/100/EK EU irányelvvel összhangban törvényi kötelezettségünk, hogy minden üzemanyag-fogyasztási adatot közzétegyünk. Ezek az értékek a járművek összehasonlítására szolgálnak, és nem feltétlenül tükrözik a vezetés során ténylegesen tapasztalt eredményeket (az opcionális felszerelés, karbantartás, vezetési szokások, út- és időjárási viszonyok befolyásolhatják a hivatalos eredményeket). A motorgyártóknak azt is biztosítania kell, hogy a gyártásból kikerülő járművek erős egyezést mutassanak a típusjóváhagyás során bemutatott járművekkel.

A Nissan járművemet saját magam hoztam be az országba az EU-n kívülről. Hogyan juthatok hozzá műszaki információkhoz és alkatrészekhez?

Az Európai Unión belül értékesített járművek kiszolgálására vagyunk berendezkedve. Eredetileg más jogterületen értékesített járművekhez nem nyújthatunk műszaki támogatást.

Az ügyfélnek új járműazonosító táblára van szüksége, mert az adatok módosultak. Hol lehet ilyet beszerezni?

Kérjük, keressen fel egy márkakereskedést, ahol igényelheti az új járműazonosító táblát.

Most vásároltam egy járművet, amihez nincsen kulcs. Hogyan tudok kulcsot rendelni?

Kérjük, keresse fel a helyi Nissan márkakereskedőjét, aki a tulajdonjog igazolását követően megadhatja a kulcsokat és a kulcskódokat. A biztonsági szabályzatok különbözősége miatt az eredetileg az Európai Unión kívül értékesített járművekhez nem tudunk kulcsot adni.

Hol találhatom meg a Nissan autómhoz ajánlott keréknyomás értékeket?

A Nissan gépjárműre vonatkozóan ajánlott keréknyomás értékek a vezető oldalon az első és hátsó ajtók közötti B-oszlopon található matricán láthatók. Máskülönben megkeresheti a gépjármű kezelési kézikönyvében.

Mennyit lehet spórolni egy villanyautóval?

Meglepően sokat: Naponta több ezer forintot is könnyen megspórolhat az, aki legalább napi 50 km-t tesz meg autójával és fizetős helyen ingyen parkol vele. A karbantartási és szervizköltségeken további százezreket lehet megspórolni évente egy hagyományos autóhoz képest.

Hol tudom tölteni az elektromos autómat?

Budapesten közel 50 nyilvános töltőállomáson városszerte ingyenesen. Vidéken is egyre szaporodnak a töltőállomások, melyek pontos helyéről és használatának módjáról honlapunkon információt nyújtunk. A villanyautók továbbá bármely háztartási konnektorból tölthetőek otthon vagy akár a munkahelyünkön is.

Mennyi idő alatt tölthető fel egy elektromos autó?

Villámtöltéssel 30 perc alatt 80%-ra tölthetőek az akkumulátorok, gyorstöltéssel 2 – 5 óra a töltési idő típustól függően, normál háztartási konnektorból 6 – 8 óra alatt töltődik 100%-ra az akkupakk. Éjjel, amíg az emberek alszanak az autóknak van idejük töltődni.

Miért nem lehet villámtöltővel 30 perc alatt 100%-ra tölteni?

A töltés sebességét az autók elektronikája a cellák töltöttsége és hőmérséklete alapján határozza meg. Ahhoz, hogy a cellák a legtovább szolgálhassák az autót, nem szabad, hogy túlmelegedjenek, illetve mindnek azonos töltöttségi szinten kell lennie. Ezt az elektronika leginkább a töltési sebesség csökkentésével tudja elérni. Az utolsó 20% lassabb töltésével így az akkumulátort tudjuk óvni az idő előtti elhasználódástól.

Károsítja-e az akkumulátort a villámtöltés?

A hosszú távú tapasztalatok azt mutatják, hogy nem. A villámtöltés egyenárammal történik az akkumulátornak megfelelő feszültséggel és áramerősséggel, melyet több számítógép által vezérelt rendszer felügyel és kontrollál. Az akkumulátorok hűtő- és fűtőrendszere biztosítja a megfelelő hőmérsékletet töltés közben is.

Mennyi idő alatt térül meg egy elektromos autó?

Ez attól függ, hogy a használója hány km-t tesz meg naponta, havonta és évente, valamint, hogy mennyiért vásárolta a járművet. Napi 60 km megtétele esetén egy középkategóriás villanyautó vételár különbsége 2 – 3 év alatt megtérülhet.

Mennyibe kerül a töltés?

Körülbelül 1 liter benzin árának megfelelő összegbe kerül 100 km megtétele elektromos autóval, otthon feltöltve, nappali áramtarifával számolva. Az akkumulátor méretétől függően 400 – 600 forint körül alakul egy teljes feltöltés. Budapesten és országosan számos nyilvános töltőponton ingyenes a töltés.

Mehetek a buszsávban villanyautóval?

Jelen pillanatban még nem. KRESZ módosítás szükséges hozzá, melyet félévenként, több javaslatot összegyűjtve változtatnak. Az ígéretek szerint a következő módosító csomagba belekerül és zöld rendszámmal szabadon lehet majd közlekedni a buszsávokban.

Milyen gyorsan tud menni egy elektromos autó?

Jellemzően 130 – 145 km/h-ra van elektronikusan korlátozva a végsebességük. Ezt a tempót könnyedén elérik és tudják tartani is, de ezzel a sebességgel utazva a négyzetesen növekvő légellenállás miatt jelentősen lecsökken a hatótávolságuk.

Milyen menettulajdonságai vannak egy villanyautónak?

Az elektromos motor sajátossága, hogy a maximális forgatónyomaték már 0 fordulattól rendelkezésre áll, így álló helyzetből meglepő gyorsulást tapasztalhatunk. Ezek a járművek rendívül fürgék, lassításkor a fékenergiát visszatöltik az akkumulátorba. A padló és az ülések alatt elhelyezett akkumulátoroknak köszönhetően alacsony súlyponttal rendelkeznek, amely kiváló kanyarstabilitást tesz lehetővé.

Hogyan kell vezetni egy elektromos autót?

A villanyautók szinte mindegyike fokozatmentes „automata váltóval” van felszerelve, amelynek köszönhetően csak előre vagy hátramenetet kell kapcsolnunk. Vezetni gyerekjáték, hasonlóan a vidámparki dodzsemhez. Csak gáz és fékpedál van, váltani, kuplungolni nem kell. Ha előrelátóan közlekedünk a féket is alig kell használnunk. Amikor levesszük a lábunkat a gázról elkezd lassulni és az energiát visszatölti az akkumulátorba.

Ott lehet-e hagyni az utcai töltőoszlopnál az autót?

Ameddig ténylegesen töltődik, arra az időre igen. A töltés végeztével azonban szabaddá kell tenni a töltőoszlop előtti parkolóhelyet, hogy mások is tudjanak tölteni. A fővárosban közgyűlési határozat született arról, hogy a villanyautók csak a töltés idejére foglalhatják az erre kijelölt parkolóhelyeket.

Mikor épül ki az országos töltőhálózat?

Bár komoly ígéretek sora hangzott el arról, hogy a közeljövőben 150 villámtöltő állomást létesítenek állami pénzből országszerte, egyreinkább úgy tűnik, hogy abban a formában az a hálózat nem fog megépülni. A korábbi tervek helyett önkormányzati támogatási pályázat jelent meg, amin keresztül a nagyobb városok kaphatnak támogatást, hogy töltőket telepítsenek. Ezek a töltők 2017 végéig kell elkészüljenek, de ez nem fog egy jól használható, egységes hálózattá összeállni. Az autópályák és a főútvonalak mentén 60 – 70 km-enként lenne célszerű villámtöltőket telepíteni, amelyekkel 20 – 30 perces pihenőt követően folytathatjuk utunkat. Ehhez a Villanyautósok ajánlást is készítettek.

Tudják-e szervizelni Magyarországon a villanyautókat?

Igen, a hivatalos márkakereskedések közül típusonként legalább egyben fel vannak készülve az elektromos autók karbantartására, szervizelésére.

Mit tehetek, ha lemerül az autóm útközben?

Ha nincs töltőállomás a közelben, egy sima háztartási konnektor is megteszi, arról is fel lehet tölteni annyira, hogy a következő gyors- vagy villámtöltőig eljussunk vele. A gyakorlat azt mutatja, hogy lehet vontatni is a villanyautókat, eközben az energia-visszanyerésnek köszönhetően töltődnek az akkumulátorok.

Hogyan lehet elérni a maximális hatótávolságot?

Előrelátó, nyugodt vezetési stílussal, óvatos gyorsításokkal, a visszatápláló fékrendszer ügyes kihasználásával, rendesen felfújt kerekekkel (+0.5 – 1 bar keréknyomás), alacsony gördülési ellenállású nyári gumikkal, sík úton 50 – 60 km/h sebességgel 20 fokos külső hőmérséklet mellett, szélcsendes, száraz időben, fűtés és klíma használata nélkül.

Melyik autó kaphat zöld rendszámot?

A teljesen elektromos autók, valamint azok a hibridek, amelyek gyárilag külső áramforrásról tölthetőek és legalább 25 km-t képesek elmenni egy töltéssel tisztán elektromos üzemmódban.

Milyen kedvezmények járnak a villanyautósoknak?

Ingyenes parkolás Budapest egész területén és egyre több vidéki városban zöld rendszámmal. Ingyenes töltés a nyilvános töltőoszlopokon. Átírási illetékmentesség mellett jár rá a gépjárműadó-, cégautóadó- és regisztrációs adómentesség is. 2016 vége óta állami támogatás formájában az újonnan vásárolt, a legfeljebb 15 millió forint értékű autók árának 21%-a, maximum 1,5 millió forint igényelhető (a kereskedő intézi).